Showing posts with label Birds. Show all posts
Showing posts with label Birds. Show all posts

Friday, November 6, 2015

nature animals of malabar grey hornbill pictures

The Malabar grey hornbill is a large bird, but mid-sized for a hornbill, at 45 to 58 cm (18 to 23 in) in length. It has a 23 cm (9.1 in) tail and pale or yellowish to orange bill.Males have a reddish bill with a yellow tip and the females have a plain yellow bill with black at the base of the lower mandible and a black stripe along the culmen. They show a broad whitish superciliary band above the eye, running down to the neck. They fly with a strong flap and glide flight and hop around heavily on the outer branches of large fruiting trees. They have brown-grey wings, a white carpal patch and black primary flight feathers tipped with white. The Indian grey hornbill, which is found mainly on the adjoining plains, is easily told apart by its prominent casque, and in flight by the white trailing edge of the entire wing. These grey hornbill has a grey back and a cinnamon vent. The long tail is blackish with a white tip, and the underparts are grey with white streaks. The long curved bill has no casque. Immature birds have browner upperparts and a yellow bill. Young birds have a dull white or yellow iris.

The grey hornbill loud calls are distinctive and include "hysterical cackling", "laughing" and "screeching" calls.They are found mainly in dense forest habitats, the thinner dry forest habitat of the plains is typically occupied by the Indian grey hornbill. This hornbill is found in small groups mainly in habitats with good tree cover and being large frugivores, they are important as seed dispersal agents for many species of fruit bearing forest trees.They also feed on small vertebrates and in captivity they will readily take meat.To see funny pics....

Tuesday, July 28, 2015

wallpapers of bird red bellied woodpecker collections





The red-bellied woodpecker is a medium-sized woodpecker of the Picidae family. It breeds in southern Canada and the northeastern United States, ranging as far south as Florida and as far west as Texas.The adults are mainly light gray on the face and underparts, they have black and white barred patterns on their back, wings and tail. Adult males have a red cap going from the bill to the nape and females have a red patch on the nape and another above the bill. The reddish tinge on the belly that gives the bird its name is difficult to see in field identification. These birds are 22.85 to 26.7 cm (9.00 to 10.51 in) long, and have a wingspan of 38 to 46 cm (15 to 18 in).

Red-bellied woodpeckers are noisy birds, and have many varied calls. Calls have been described as sounding like churr-churr-churr or thrraa-thrraa-thrraa with an alternating br-r-r-r-t sound. Males tend to call and drum more frequently than females, but both sexes call. Often, these woodpeckers "drum" to attract mates. They tap on aluminum roofs, metal guttering, hollow trees and even transformer boxes, in urban environments, to communicate with potential partners. Babies have a high-pitched begging call of pree-pree-pree. They will continue to give a begging call whenever they see their parents for a while after fledging.These birds mainly search out arthropods on tree trunks. They may also catch insects in flight. They are omnivores, eating insects, fruits, nuts and seeds. Their breeding habitat is usually deciduous forests and nest in the decayed cavities of dead trees, old stumps, or in live trees that have softer wood such as elms, maples, or willows, both sexes assist in digging nesting cavities. Areas around nest sites are marked with drilling holes to warn others away,It depends on large trees for nesting. In areas that are extensively deforested, the birds will sometimes utilize gardens, but for the most part simply will not be present in any numbers.
The red-bellied woodpecker expresses foraging behavior by catching or storing food. This woodpecker uses its bill for foraging as a chisel drilling into bark or probing cracks on trunk of trees.In this manner, the red-bellied woodpecker is able to pull out beetles and other insects from the tree with the help of its long tongue.This behavior is also seen for storing food from other animals by hiding food behind bark or deep in cracks of a tree.

Tuesday, December 23, 2014

beautiful pictures of blue magpie birds gallery





The red-billed blue magpie is a species of bird in the crow family Corvidae. It is about the same size as the European magpie but has a much longer tail, the longest tail of any corvid. It is 65–68 cm (26–27 in) long and weighs 196-232 grams.The bird head, neck and breast are black with a bluish spotting on the crown. The shoulders and rump are a duller blue and the underparts are a greyish cream and the long tail is a brighter blue (as are the wing primaries) with a broad white tip. The bill is a bright orange-red as are the legs and feet and a ring around the eye. This red can vary across its range to almost yellow in some birds and food is sought both in trees and on the ground. It takes the usual wide range of food, such as invertebrates, other small animals, and fruit and some seeds. It robs nests of eggs and also chicks.

The blue magpie is unafraid of people. Their traces can be found in proximity to human residences in the mountains or newly cultivated lands. They are gregarious and are usually found in groups of six or more, gliding and shuttling in the woods. When flying in a group, the birds tailgate each other. Sometimes they may be seen strung out as if in line and it was a high pitched cackling chatter, "kyak-kyak-kyak-kyak". Females incubate eggs while males help out with nest building and feeding. Their nests are usually found in the woods and weeds rendezvous areas and are mostly built on higher branches from March to April. The nest shapes like a bowl and is weaved with twigs and weeds,usually there are 3–8 eggs in a clutch. Eggs are olive green in color, with dark brown marks. Hatching takes 17–19 days and the success rate is 78.3%. This will yield 3–7 chicks per nest. Taiwan blue magpies have a strong nest defense behaviour, and will attack intruders mercilessly until they retreat.for more images.....

Thursday, October 9, 2014

beautiful photos of animal harpactes trogon birds

Harpactes is a genus of birds in the Trogonidae family found in forests in South and Southeast Asia, extending into southernmost China. The birds are strongly sexually dimorphic, with females generally being duller than males. Their back is brownish, the tail is partially white (best visible from below), and males of most species have red underparts. These birds feed on arthropods, small lizards and fruit.for funny pics.....

Thursday, July 24, 2014

beautiful animals of violaceous trogon birds posters

The Violaceous Trogon (Trogon violaceus), also known as the Guianan Trogon, is a near passerine bird in the trogon family, Trogonidae. Trogons have distinctive male and female plumages, with soft, often colourful, feathers. This relatively small species is about 23 centimetres (9.1 in) long and weighs 56 grams (2.0 oz). The head and upper breast of the male are blue and the back is green, becoming bluer on the rump. A faint white line separates the breast from the orange yellow underparts. The undertail is white with black barring, and the wings are black, vermiculated with white. The complete eye-ring is yellow. The female violaceous Trogon resembles the male, but has a dark grey back, head and breast, and an incomplete white eye-ring.This species resembles the White-tailed Trogon, but the latter is larger and has a complete pale blue eye-ring in both sexes. The male White-tailed Trogon lacks barring to the undertail.The shade of the blue of the head in the male differs between the violaceous Trogon and the gartered Trogon, but (disregarding their separate distributions) the call is the main distinction between the two. The Gartered has a slurred whistled cuh-cuh-cuh, and Violaceous has a soft cow cow, cow.These birds feed on insects and small fruit, and their broad bills and weak legs reflect their diet and arboreal habits. Although their flight is fast, they are reluctant to fly any distance.for large animals.....

Monday, July 7, 2014

beautiful images of rhinocreos hornbill birds gallery




latest collections of rhinoceros hornbill for sale

The rhinoceros hornbill (Buceros rhinoceros) is one of the largest hornbills, adults being approximately the size of a swan, 91–122 cm (36–48 in) long and weighing 2–3 kg (4.4–6.6 lb). In captivity it can live for up to 90 years and the male has orange or red irises, and the female has whitish irises. This bird has a mainly white beak and casque, but there are orange places here and there. The tip of the casque curves markedly upward. The bird has white underparts, especially to the tail.It is found in lowland and montane, tropical and subtropical climates and in mountain rain forests up to 1,400 metres altitude in Borneo, Sumatra, Java, the Malay Peninsula, Singapore and southern Thailand.

These hornbills make their nests inside tree trunks, and the female stays inside with the eggs and then with the chicks, while the male brings them food. After the eggs are laid, the male collects mud, and the pair pack that mud, along with food and feces, to wall up the entrance to the tree cavity. They leave a very small hole, just large enough for the male to feed the female, and later the chicks, and for the female to defecate through the hole. Once the chicks are fully feathered and old enough to leave the nest, the parents chip away the dry mud to let the chicks out.The rhinoceros hornbill eats fruit, insects, small reptiles, rodents and smaller birds.
for funny pics...

Monday, June 30, 2014

wallpapers of animal crowned cormorant birds





The crowned cormorant (Microcarbo coronatus) is a small cormorant that is endemic to the waters of the cold Benguela Current of southern Africa. It is an exclusively coastal species and is not found more than 10 km (6 mi) away from land. This species are related to the reed cormorant, and was formerly considered to the same species.This bird is 50–55 cm in length. Adults are black with a small crest on the head and a red face patch. Young birds are dark brown above, paler brown below, and lack the crest. They can be distinguished from immature reed cormorants by their darker underparts and shorter tail.

Crowned cormorants feed on slow-moving fish and invertebrates, which they forage for in shallow coastal waters and among kelp beds.It mainly eats klipfish, doing most of it foraging in rock pools and in the breaking waves, pursuing its prey underwater in bouts of roughly 7-59 seconds. Its jaw is adapted to handling slow-moving, bottom-dwelling fish, as it struggles to catch more fast moving prey. The following food items have been recorded in its diet Fish Clinus superciliosus (Super klipfish) Syngnathus (pipefish) Chaloderma capito (Looseskin blenny) Spicara axillaris (Windtoy) Heteromycteris capensis (Cape sole) Invertebrates crustaceans Palaemon pacificus (Sand shrimp) isopods amphipods molluscs octopus polychaete worms Sabellastarte longa (Giant fanworm)

Monogamous, colonial nester, nesting in small colonies with less than 30 nests, often within a larger colony of other seabirds, herons and egrets. The male displays at his nest site, puffing its feathers and rapidly jerking his head backward and forward.The nest is mainly built by the female, consisting of a platform of sticks, dry seaweed, feathers and bones, often stained pink with guano. It is typically placed on an island or some other site which is inaccessible to mammalian predators, such as a cliff, ledge, wrecked ship, boulder, moored boat, pier or rocky outcrop.The Egg-laying season is year-round, peaking from September-March and it lays 1-5 eggs, which are incubated by both sexes for 21-23 days.The chicks leave the nest at about 12 days old for the rocks and sea adjacent to the colony, taking their first flight at roughly 35 days old and becoming fully independent about 10-25 days later.To see more pics....

Friday, June 20, 2014

nature animals of malabar pied hornbill birds





The malabar pied hornbill  also known as lesser pied hornbill, is a bird in the hornbill family,a family of tropical near-passerine birds found in the Old World.This bird is a large hornbill, at 65 cm in length. It has mainly black plumage, apart from its white belly, throat patch, tail sides and trailing edge to the wings. The bill is yellow with a large, mainly black casque. Females have white orbital skin, which the males lack.It might be confused with the oriental pied hornbill.

This bird eat fruits, small mammals, birds, small reptiles, insects etc. Prey is killed and swallowed whole. Figs are an important food, contributing 60% of their food from May to February, the non-breeding season; during breeding, in March and April, up to 75% of the fruits delivered at the nest were figs. They also feed on other fruits, including those of the strychnos nux vomica, which are toxic to many vertebrates.During incubation, the female lays two or three white eggs in a tree hole, which is blocked off with a cement made of mud, droppings and fruit pulp. There is only one narrow aperture, just big enough for the male to transfer food to the mother and chicks. When the chicks have grown too large for the mother to fit in the nest with them, she breaks out and rebuilds the wall, after which both parents feed the chicks.for funny pics......

Tuesday, June 3, 2014

latest images of papuan hornbill bird gallery

Papuan hornbill also known as the Blyth's hornbill, is a large hornbill inhabiting the forest canopy.It is a large, curved bill; brown and yellow, bony casque, and reported laugh-like call, the Papuan hornbill is somewhat of a peculiar bird. The male is made even more unusual in appearance by the reddish-orange or golden-yellow plumage that surrounds the head and neck. Females differ by having a black head and neck. Both sexes have a largely black body, except for the contrasting short, white tail, and the bare, bluish-white skin around the eyes and throat. They also have red eyes, although those of the male are far brighter. The variety of honking and grunting calls of the Papuan hornbill are believed to have led to reports of this bird laughing.The Length of the bird is 65 – 85 cm and male weight is 1,190 – 2,000 g female weight is 1,500 – 2,000 g.

Its feeds primarily on fruits, such as figs, but is also known to eat crabs found on beaches, the honeycomb of bees, and strangely, soil. The practice of eating soil, known as geophagy, may possibly be carried out to bind the poisonous or bitter tasting substances that are found in many fruits and seeds that the hornbill consumes, thus allowing it to digest these otherwise nutritious plant parts.Although little is known about the breeding biology of the Papuan hornbill, it is thought to lay eggs from about August until October in the west of its range, and between January and May in the east. The female lays one to two eggs into a natural hole in a tree, which she has shut herself into by building a wall of mud and wood. The male feeds the female by regurgitating food through a small hole in this wall. The Papuan hornbill inhabits evergreen primary and secondary forest, from sea level up to 1,500 metres. It may also be found in deciduous woodland alongside rivers and swamp-forest, as long as there are suitably large trees in which to nest.for more pics....

Thursday, May 29, 2014

nature animals of wreathed hornbill birds gallery

The wreathed hornbill also known as the bar-pouched wreathed hornbill, is a species of hornbill found in forests from far north-eastern India and Bhutan, east and south through mainland Southeast Asia and the Greater Sundas, except Sulawesi. It is 75–100 cm (30–39 in) long. Males weigh from 1.8 kg (4.0 lb) to 3.65 kg (8.0 lb), and females weigh from 1.36 kg (3.0 lb) to 2.7 kg (6.0 lb).Both sexes are similar to the respective sexes of the closely related plain-pouched hornbill, but the wreathed hornbill can be recognized by the dark bar on the lower throat.Though commonly considered monotypic, evidence suggests some geographical variation in the appearance.

Males can be easily distinguished from females by the color of their throats. The male’s throat skin is yellow; the female’s is blue.The specialized knobs on the tops of the birds’ beaks are known as casques. These are believed to function as signals of dominance and gender.These birds will eat primarily fruit. When males are feeding nesting females or growing chicks, they may also offer insects, crustaceans and small reptiles or amphibians.for cute pics.......

Get latest Animals Pics & Photos

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner